Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov
Biserica Sfântul  Eftimie

Adresa: Soseaua Fundeni nr.138,  pe partea dreaptă în sensul dinspre Șoseaua Pantelimon către Șoseaua Colentina; Sat Fundeni, comuna Dobroiesti
Ctitor: marele spatar Mihail Cantacuzino;
Anul zidirii: 1699
Hram: "Sf. Eftimie cel Mare".

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice):
                  IF - II - a - A - 15285


Despre:

•  Amplasată pe şoseaua Fundenii Doamnei, în apropierea lacului cu acelaşi nume, biserica Sf. Eftimie este un mic lăcaş de tip triconc, iniţial capelă de curte pe lângă o somptuoasă reşedinţă cantacuzină. A devenit apoi biserică de sat, înconjurată de vechiul cimitir comunitar, aşa cum dovedesc cele câteva cruci de sec. XVIII - XIX păstrate în preajma sa.
•  În anul 1860 a fost restaurată de Doamna Maria Ghica, soţia domnitorului Grigore Ghica, proprietara de atunci a locurilor, de unde şi numele de Fundenii Doamnei.
•  Astăzi biserica dăinuie într-o frumoasă grădină străjuită de ziduri înalte, care o ocrotesc de un peisaj urban agresiv. Ea şi-a păstrat de-a lungul timpului formele şi decoraţia exterioară, fără egal în arhitectura noastră religioasă.
•  Picturile murale din interior au fost executate de atelierul lui Pârvu Mutu (1657 - 1735). În pridvor poate fi văzută o amplă compoziție a celebrului zugrav, înfățișând "Judecata de apoi".
•  Ornamentatia coloanelor din piatra ale pridvorului, ancadramentelor usilor si ferestrelor precum si celelalte componente artistice sporesc valoarea acestui monument
.