Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov
Biserica Sfântul Nicolae

Localitatea: Sat Balteni, comuna Peris;
Adresa: Soseaua Peris - Balteni nr. 114;
Acces: Din DN 1 Bucuresti - Ploiesti, spre comuna Peris pe DJ 101B, apoi pe DC 179 spre satul Balteni.


Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice):
                  IF - II - m - A - 15265Despre:

Biserica “Sf Nicolae “ este situata pe malul stang al vaii Snagovului, in satul Balteni, din comuna Peris, judetul Ilfov.
Comuna Peris este atestata documentar inca din anul 1579.
Prima biserica apartinea unei manastiri ridicate in sec.XVI, in urma unui vis pe care l-a avut in acest loc voievodul Radu Negru, inaintea unei lupte cu tatarii.
Biserica fostei asezari monahale a fost zidita pentru a servi ca lacas de inchinaciune si cetate de aparare deopotriva.
Locul manastirii era in acea vreme ca si o insula care avea sa impiedice atacurile inamicului, stejarii seculari ai codrilor Vlasiei constituind un zid de neinvins.
Arsa si pustiita de tatari in timpul domniei lui Simion Movila (1600-1602), biserica a fost refacuta ”de in temei”, ne spune o inscriptie prinsa deasupra usii pronaosului, in 1626 de vornicului Hrizea Coconu stapanul satului Balteni, in timpul domniei lui Radu Mihnea Voievod.
Biserica, inalta si zvelta, este din caramida, nepictata, cu acoperis din sindrila. Zidurile, sprijinite de contraforti masivi, au o grosime de 80  cm, dandu-i aspectul de adevarata cetate. Naosul si pronaosul sunt despartite de un zid iar catapeteasma din anul 1800 este din lemn, pictata si intarita cu grinzi din stejar. Biserica cu plan trilobat, are un pridvor deschis, cu arcade de caramida sprijinite pe stalpi fasonati, care invaluie pronaosul pe trei sferturi din inaltimea sa.
Forma deosebita si modul de constructie al pridvorului fac ca aceasta biserica sa nu se incadreze in nici un tipar, fiind unicat pe aceste meleaguri.
Arhitectura deosebita, turla de deasupra pronaosului, scara de acces spre aceasta, zidaria in caramida aparenta, forma si materialul invelitorii confera acestei biserici o valoare deosebita.