Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov
Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena

Adresa: Str. Călugăreni, nr. 10-12, oraș Măgurele, Jud. Ilfov
Ctitor: Ioan Oteteleşanu
Anul zidirii: între anii 1851-1853
Hram: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice):
                IF - II - m - B - 15294.02Despre:

• între anii 1851-1853, Ioan Oteteleşanu împreună cu a doua soţie a sa, Elena, născută Filipescu, hotărăsc să zidească din temelie biserica ortodoxa din Măgurele, pentru ţăranii care nu putuseră să zidească singuri biserica, dar cu mâna de lucru a acestora.
• biserica este construită din cărămidă subţire şi a fost înzestrată cu odoarele şi obiectele necesare de către Ioan şi Elena Oteteleşanu, dându-i-se ca hram “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi, al doilea hram, „Sfântul Ioan Botezătorul”.
• biserica din Măgurele a fost pictată de Gheorghe Tattarescu în 1853, într-un stil aparte, care face trecerea de la stilul bizantin la cel al Renaşterii.
• biserica a fost zidita in forma de cruce, cu o singura turla, din caramida subtire, si inzestrata cu toate obiectele liturgice necesare. Deasupra pronaosului este asezata clopotnita, intre doua turle mici.
• biserica are lungimea de 26 metri si latimea de 5 metri. In pronaos se afla randuite doua camere laterale, din cea aflata in partea dreapta pornind o scara de lemn, in forma de spirala, care urca in cafas si clopotnita.
• în anul 1992, biserica a intrat în lucrări de consolidare şi reparaţii capitale, lucrări care continuă şi în prezent. S-au scos toate lucrurile şi obiectele din biserică. Icoanele litografiate şi cele pictate pe lemn, fără a avea o valoare artistică deosebită, s-au împărţit credincioşilor din parohie şi altele au fost donate şcolii şi aşezate în clase.
Biserica din Măgurele, interesantă prin arhitectura şi mai ales prin pictura ei, este vizitată de numeroşi cercetători care se interesează de valoroasele opere de artă din trecut, ca şi de vizitatori străini care vin cu diferite delegaţii la Institutul de Fizică Atomică de vis-à-vis.