Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov
Mănăstirea Pasărea

Mănăstire de maici;
Adresa:  Brăneşti, jud. Ilfov, România;
Ctitor:  Arhimandritul Timotei (fost Stareț al Mănăstirii Cernica în timpul domniei lui Caragea Voda), si de Sfantul Calinic de la Cernica;
Anul înființării: 1813;
Hram:    - “Sfânta Treime” - Biserica Mare;
             - “Adormirea Maicii Domnului” - Biserica mica din cimitir;         
Moaste: Mănăstirea deține o comoara de pret si anume  racla cu părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, Sfântului Mucenic Mina și Sfântului Mercurie .
Icoane făcătoare de minuni: icoana Maicii Domnului, icoana Mântuitorului (Domnul minunat);


Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): IF - II - a - B - 15301


De  văzut:

•  Muzeu: detine exponate incarcate de arta veche bisericeasca si deosebit de valoroase din punct de vedere artistic şi istoric:
- icoane picate pe lemn, pe pânză, pe sticlă;
- icoane ferecate în argint;
- obiecte liturgice;
- cărţi de cult;
- manuscrise de cântări bisericeşti;
- tablouri istorice;
- ceramică;
- obiecte de artă
- sculpturile lui Gheorghe Anghel.

Acces rutier: - pe DN3 Bucureşti - Brăneşti, DJ100 Brănești - Pasărea - Mănăstirea Pasărea;
                - pe DN3 Bucureşti - pădurea Pustnicu - Cozieni, DJ100 Cozieni - Mănăstirea Pasărea. 
Acces feroviar: - Cu trenul se ajunge în gara Brănești (3 km pană la mănăstire) sau halta Cozieni (cca. 300 m pană la mănăstire).

Despre:

•  Denumirea de Manastirea Pasarea provine din mai multe legende : O legendă spune că Staretul Timotei a pornit prin padure insotit de trei calugarite sa caute un loc pentru a construi o noua biserica. In cautarile lor au fost insotiti si de o pasare. Cand au ajuns la locul unde se afla Manastirea, pasarea s-a asezat pe ramurile unui stejar batran si a inceput sa cante duios. Legenda spune ca staretul Timotei, indemnat de Duhul Sfant a infipt toiagul in pamant si a decis ca acolo sa fie construit altarul noii biserici, iar numele primului schit a fost Pasarea.
•  Din pisania manastirii reiese faptul ca schitul Pasărea a avut până în zilele noastre doar două biserici, ambele din zid, insa există surse demne de crezut care arată că înaintea acestora a mai fost o altă biserică de lemn ctitorită de acelaşi arhimandrit Timotei. cu hramul ,,Sfântul Nicolae”.
•  La cutremurul din anul 1838 biserica din lemn se distruge si se înalţă biserica mica din cimitir, cu hramul Adormirii Maicii Domnului (1834), urmând ca în  anul 1846 să se înceapă construcția bisericii mari.
•  Intre anii 1846-1847 s-a construit biserica mare a asezamantului ce poarta hramul “Sfanta Treime”sub autoritatea  Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica;
•  Biserica mare (Sfânta Treime) a fost ridicată în formă de cruce, pe un plan triconic și are trei turle zvelte, ce dau sfântului lăcaș un aspect impunător: una mare, așezată pe naos și alte două mai mici, pe pronaos, fără ferestre.
- Zidurile sunt din cărămidă, groase de 1,88 metri.
- Lungimea bisericii este de 39,5 metri, iar lățimea, în dreptul celor două abside laterale, este de 15 metri. Absidele sunt vizibile în exterior.
- În interior biserica nu a suferit nicio modificare sau renovare de la zidirea ei.
•  Biserica mica din cimitir ce poarta hramul “Adormirii Maicii Domnului “este construită din cărămidă, cu lungimea de 14 metri și lățimea de 4 metri și reproduce planul treflat. Pridvorul bisericii este lung de 2,30 metri și lat de 4,30 metri. Are o singură turlă pe naos, construită din cărămidă.
•  In anul 1955, manastirea a fost declarata monument istoric si a fost restaurata prin grija Patriarhului Iustinian.