Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov
Mănăstirea Samurcășești

Manastire de maici
Adresa:
Str. Ipatescu Ana, nr.53, Com. Ciorogarla, jud. Ilfov;
Ctitor: vornicul Constantin Samurcasi;
Anul zidirii: 1808;
Hram: Sf. Treime, Adormirea Maicii Domnului, Cuvioasa Parascheva;
Acces: din Bucureşti: A1 (20 km de centrul oraşului), apoi DJ 601 (5 km); ori din A1(15 km), apoi DJ602 (3 km), indicator spre Ciorogârla, până la mănăstire, aflată în sat.;
Moaşte: părticele din moaştele Sf. Ap. Andrei, Sf. Arhidiacon Ştefan, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Silvestru;

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice):
                   IF - II - a - B - 15274


De văzut:

•  Muzeu: exponate de mare valoare: icoane de Gheorghe Tatarescu, un epitaf lucrat de Zoe Samurcas, o icoana cu trei registre lucrata in argint, o pictura pe cap de somn a pictorului Alexandru Baldovin, metanii din chilimbar, o cruce lucrata in filigran, daruita de Stanciu Jianu, tatal boierului haiduc Iancu Jianu, o cruce donata de Tudor Vladimirescu, din lemn acoperit cu argint aurit si pietre de topaz, vesminte preotesti si diaconesti, lucrate in fir de aur si alte lucruri de pret.

Despre :

•  Este situata pe Campia Vlasiei, brazdata de raurile Ciorogarla, Sabar si de canalul Arges - Bucuresti; se invecineaza in partea de nord-est cu comuna Ciorogarla, la 2 km in partea de sud cu localitatea Darvari, iar la 6 km nord, cu comuna Bolintin - Deal.
•  Biserica este o construcţie masivă pe un soclu înalt, în formă dreptunghiulară, construită în stil brâncovenesc cu 3 altare. Naosul este mult mai spaţios decât pronaosul. Turla este construită pe naos, susţinută de 4 frumoase arcade care se sprijină pe 4 coloane masive. Catapeteasma este foarte frumoasă, având în partea inferioară un rând de icoane argintate şi în partea superioară două rânduri de icoane pictate. Partea liberă fără icoane este ornamentată prin sculptură. Stranele sunt şi ele frumos sculptate. Pridvorul este deschis, susţinut de 8 coloane puternice din cărămidă, spiralate. Plafonul şi zidul dinspre pronaos sunt sugestiv pictate. În exterior faţadele sunt placate cu cărămidă aparentă şi ceramică. La înălţimea de 2/3 din zid, un brâu din piatră înconjoară biserica. Sub streaşină are două brâie din cărămidă aşezate pe muchie şi încastrate în zid. În partea superioară, în apropierea streaşinei de jur-împrejur, are o iconografie în ceramică.
•  Pictura a fost realizată în frescă şi ceramică între anii 1951-1953, de pictorul Gh. Popescu. Din pictura bisericii vechi făcută de Gh. Tattarescu s-au păstrat numai două fragmente.
•  La cutremurul din 1940 biserica a fost grav avariata. Au ramas in picioare cativa pereti si catapeteasma, care exista si in zilele noastre
•  Intre anii 1941 - 1943, cu ajutorul generalului Teodor Ciurea, prefect de Ilfov in guvernul Antonescu, pe locul fostei biserici se incepe reconstructia celei de astazi, care pastreaza forma initiala, cu 3 altare.  La dorința generalului Teodor Ciurea s-a schimbat unul dintre cele trei hramuri ale bisericii nou ridicate.
Altarul central al bisericii a rămas închinat „Sfintei Treimi" la fel și cel din dreapta închinat "Adormirii Maicii Domnului", iar altarul din stânga, care până atunci purta hramul „Nașterea Maicii Domnului" a fost închinat ,,Sfintei Cuvioasei Parascheva".
•  Pe la 1848 la intrarea in manastire a fost construita o bisericuţă cu hramul „Sf. Nicolae” care a fost demolată în timpul regimului comunist.
•  În 1876, în cimitirul mănăstirii, a fost construită o biserică mică, cu hramul Sf. împărați Constantin și Elena, cu destinația de capelă, care, de asemenea nu mai este.
•  In cimitirul care se afla in curtea sfantului lacas sunt inmormantate cateva personalitati de seama: Alexandru Beldiman, fondatorul ziarului Adevarul, mama eroului Valter Maracineanu, Frosa Sarandi, una dintre primele actrite ale teatrului romanesc, Sofia Heliade, fiica lui Ion Heliade-Radulescu, care s-a calugarit si a fost stareta multi ani aici, etc
La sud de biserică se află monumentul poetului Tzigara Sămurcaş (1903-1987) ultimul purtător al numelui ctitorului.
•  Lucrări de importanță majoră la cele două biserici ale mănăstirii au fost executate între anii 2005-2007.