Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov
Mănăstirea Sitaru

Manastire de calugari;
Adresa: sat Sitaru, com. Grădiștea, jud. Ilfov, România;
Ctitor: Boierul Papa Greceanu;
Anul înființării: 1627;
Hram: Sfântul Mare Ierarh Nicolae;
Acces: Mănăstirea Balamuci este situată la o distanță de: 30 km de București, 34 km de Urziceni, 53 km de Ploiești.
Acces rutier: - pe  DN1 București - Ploiești, DJ101 Balotești - Căciulași - Moara Vlăsiei - Grădiștea - Sitaru - (indicator) stânga pe drum pietruit, cca 3km - Mănăstirea Sitaru;
       - pe DJ200 București - Ștefăneștii de Jos - Grădiștea - Sitaru - (indicator) stânga pe drum pietruit cca 3km - Mănăstirea Sitaru;
       - pe DN2 Urziceni - intersecție DJ201A - Moldoveni - Dridu - Grecii de Jos - Sitaru - (indicator) stânga pe drum pietruit cca 3km - Mănăstirea Sitaru.
Moaşte: părticele din moaştele Sf. Ap. Andrei, Sf. Ambrozie, Sf. Pantelimon, Sf. Iov de la Poceaev.


Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice):
                   IF - II - a - A - 15263Despre:

•  In sec XVI exista o bisericuta din lemn, cu hramul Sf. Nicolae, care s-a daramat. Pe locul ei a fost ridicata, in 1627, de catre marele vornic si logofat al lui Mihai Viteazul, Jupan Papa Greceanu, strabunicul lui Constantin Brancoveanu, impreuna cu sotia sa Elena, o biserica din piatra si chilii manastiresti pe care a inzestrat-o cu mosii.
•  Din pisania de la intrarea în biserică, din anul 1752, aflăm că, la jumătatea secolului al XVIII-lea, biserica zidită de Papa Greceanu se ruinase, fapt care l-a determinat pe Jupân Gheorghe Greceanu să o refacă în anii 1751-1752. Atunci a fost adăugat pridvorul larg, deschis, sprijinit de zece coloane de piatră. Pictura interioară a pridvorului cuprinde fresce asemănătoare celor de la Voronet
•  Lacasul, in forma de cruce, are un pridvor larg deschis, sustinut de zece coloane din piatra, cu baze si capiteluri bogat ornamentate, cu motive florale stilizate, sculptate in piatra. Peretii exteriori au doua registre cu arcaturi in acolada. Pe naos si pronaos se inalta doua turle inalte, octogonale, luminate prin ferestre inguste. Ferestrele din registrul inferior au ancadramente ornamentale din piatra. Cele din registrul superior sunt patrate si inchise cu trafoare din piatra frumos lucrate. Monumentul se afla intr-o incinta de zid, inalt de trei metri, cu o poarta cu piloni puternici, protejata de un acoperis in patru pante. Pe latura de vest a incintei s-au adaugat chiliile din paianta.
•  In anul 1753 biserica a fost pictata in intregime, atat in interior cat si in exterior, de preotii Dima si Neacsa din Brasov, impreuna cu ucenicii lor. Aceşti zugravi erau reprezentanţi de seamă ai şcolilor de pictură post-brâncoveneşti.
•  După secularizarea averilor mănăstiresti din secolul al XIX-lea a început o perioadă grea pentru mănăstire, care a decăzut tot mai mult, transformându-se si în închisoare pentru delicventi minori.
•  Vechile chilii de pământ, acoperite cu stuf, construite de călugării basarabeni în 1944 au fost demolate în anul 1975, în locul lor fiind ridicat corpul de chilii de pe aripa nordică a mănăstirii, care cuprinde stăretia, câteva chilii pentru călugări si blocul alimentar.
•  In 1989 - 1990 s-a restaurat si pictura din biserica.