Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov
Mănăstirea Snagov

Manastire de calugari
Localitate: Comuna Snagov
Adresa: pe o insula din lacul Snagov
Ctitor: Mircea cel Batran
Anul înființării: 1300
Hram: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
Acces: Din DN1 km. 35, din centrul comunei Ciolpani, se desprinde spre est o sosea asfaltata care dupa 4,5 km. de mers prin mijlocul padurii, se termina pe malul Lacului Snagov. Aici se gaseste parcul de pe malul Lacului Snagov. Plecand de la Parcul Snagov se poate ajunge usor pe jos sau cu bicicleta, dupa un traseu de numai 4,5 km. la cunoscuta  Manastire Snagov.

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): IF - II - a - A - 15312
                 

De văzut: - Manastirea Snagov
                - Palatul Snagov
                - Padurea Snagov
                - Lacul Snagov
    

Scurtă descriere:

Manastirea Snagov a fost atestata documentar in anul 1408. Manastirea Snagov a fost refacuta de-a lungul timpului  de mai multe ori. In 1485, domnitorul Vlad Tepes construieste in jurul manastirii un zid de aparare, un pod, o inchisoare pentru tradatori si hoti si un tunel pe sub apa.
Podul construit din barne de stejar, care lega insula de tarmul lacului, a fost incendiat in anul 1821, nemaifiind niciodata refacut. Si astazi se mai pot vedea sub apa pilonii rupti si arsi ai vechiului pod.
S-au folosit de atunci un pod umblator si barcile cu vasle ale localnicilor din satele apropiate.
Manastirea Snagov a fost refacuta intre anii 1517-1521 de Neagoe Basarab si a capatat o forma apropiata celei de astazi. Initial ansamblul manastiresc Snagov, era inconjurat de ziduri puternice pentru aparare, strajuite de un turn inalt de paza, care era in acelasi timp si clopotnita. Faima Manastireii Snagov are o stransa legatura cu legenda despre inmormantarea lui Vlad Tepes in interiorul acesteia. Conform legendei, dupa moartea lui Vlad Tepes, in 1476, calugarii manastirii i-ar fi gasit si ascuns trupul domnitorului si l-ar fi inmormantat apoi, pe ascuns si fara nici un fast, de frica noului domnitor instalat de turci.
In curtea manastirii mai poate fi admirata si o veche fantana, datand inca de la 1470. Povestile locului spun ca aceasta a fost sapata in vremea domnitorului Vlad Tepes de catre prizonierii turci. Acestia erau pusi de faimosul domnitor sa sape in pamant, cu mainile goale, promitandu-le in schimb libertatea. Cunoscut adversar al turcilor, Vlad Tepes nu i-a eliberat pe nici unul dintre acestia, iar cei ce nu au murit de epuizare si-au gasit sfarsitul trasi in teapa.
Manastirea Snagov a reprezentat in epoca feudala un important centru economic si de cultura.Domnitorul Constantin Brancoveanu a infiintat aici una dintre tipografiile sale de cea mai buna calitate, unde au fost tiparite, pentru prima data cu litere mobile, primele carti in limba romana cu caractere latine.