Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov
Mănăstirea Țigănești

Manastire de maici
Adresa: sat Ciolpani, comuna Ciolpani, Judet Ilfov
Hram: Adormirea Maicii Domnului
Moaşte: părticele din moaştele Sf. Mc. Elefterie, Sf. Mc. Haralambie, Sf. 40 Mucenici, Sf. Mc. Marina, Sf. Mc. Artemon
Icoană făcătoare de minuni:
Icoana Maicii Domnului (sec. XVII);

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice):
                  IF - II - a - B - 15271De văzut:

•  Muzeu: obiecte de cult, icoane, broderii etc.
Acces: Din Bucuresti  se merge pe DN1 pana in localitatea Ciolpani, iar la intersectia spre Piscu/Izvorani/Comitetul Olimpic Roman se face stanga spre Piscu.Intri pe strada “Manastirea Tiganesti” si dupa aproape 3 km si jumatate ajungi la manastire.
Drumul trece prin padurea Ciolpani.De la Bucuresti la Ciolpani sunt cca.35 km. Drumul este asfaltat pana in curtea manastirii.

Despre:

Manastirea este atestata documentar printr-un act de donatie si vanzare-cumparare din iulie 1780, semnat de boierul Matei Tiganescu (al carui nume il poarta) si de verisoara lui, Paraschiva Caplescu. Mai multe legende leaga numele Manastirii Tiganesti de cel al domnitorului Mihai Viteazu si al sotiei sale, Doamna Stanca. Aceasta poveste are si un sambure de adevar, pentru ca pomelnicul manastirii incepe cu numele celor doi, ceea ce ne duce cu gandul ca asezarea monahala există inca de la inceputul sec.XVII. Primii calugari au fost adusi aici din Schitul Sfanta Ana, din Sfantul Munte Athos.
In anul 1752  aici a fost ridicata o biserica de lemn. Din vechea biserica de lemn s-a pastrat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul IIsus in brate.
In incinta Manastirii Tiganesti se afla doua biserici:
•  Biserica actuala a manastirii, inchinata Adormirii Maicii Domnului, construita din zid, a fost ridicata intre anii 1799-1812, de catre banul Radu Golescu, logofatul Gheorghe Florescu si arhimandritul Dositei, staretul venit de la Caldarusani,
•  Biserica din cimitir, inchinata Sfintei Treimi, a fost construita in anul 1817, de catre logofatul Nicolae Batcoveanu, si zugravita in anul 1880, de catre Anton Serafin. Este o biserica de mici dimensiuni, frumos proportionata, cu planul trilobat, cu pridvor deschis, in stil post brancovenesc.
Cele doua cladiri, avand cerdacuri sustinute de coloane, adapostesc chiliile, staretia, trapeza si o minunata colectie de arta bisericeasca si carte veche.
Clopotnita are trei clopote mari, un clopot mic si un ceas mare, cu doua cadrane. Ceasul, adus din Germania, in anul 1911, are un mecanism care cantareste aproape o tona si jumatate.
Cladirea muzeului, construita in anul 1848, a fost mai intai orfelinat, apoi scoala, apoi arhondaric, iar din anul 1989, muzeu de arta veche bisericeasca.
Manastirea Tiganesti este renumita pentru atelierele sale, in care sunt lucrate minunate vestminte preotesti si broderii liturgice. In atelierele manastirii, maicile lucreaza materiale de croitorie pentru hainele preotesti, din matase vegetala, cu fir de aur si argint, precum si bumbac. In aceste ateliere a fost lucrata broderia pentru Sala Maura, din Castelul Peles, aflat in Sinaia.