Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov

Conacul Oteteleșanu

Localitatea: Oraș Măgurele, jud. Ilfov
Adresa: str. Atomiștilor, nr. 409, Măgurele (în incinta Institutului de Fizică Atomică)
Conducere: administrat de Ministerul Educației și Cercetării

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): IF-II-a-B-15294

Despre:

•  Castelul Oteteleşanu este amplasat în incinta II a Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor din localitatea Măgurele, către limita de sud-vest a acesteia, în vecinătatea şoselei care leagă localităţile Măgurele şi Dumitrana.
•  “Ansamblul fostului conac Oteteleşanu” este format din :
-"Conacul Oteteleşanu",
- Parcul (aici se află și bustul lui Mihai Eminescu, operă a sculptorului Mihai Onofrei datând din 1878),
- Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”
- Situl arheologic, împreună cu vestigiile Mănăstirii Grinduri.
• Din punct de vedere arhitectural conacul (castelul) de la Măgurele face parte dintr-o serie de reşedinţe aristocratice pe cale de dispariţie în România: reşedinţe nobiliare înconjurate de parcuri în stil romantic, amenajate în prima jumătate a secolului al XIX - lea.
• Vechiul conac al moşiei Măgurele, construit către anul 1800, a fost transformat în stil neoclasic, in perioada 1840 - 1845 de noul proprietar al moşiei, vornicul Ioan Oteteleşeanu. Grădina din jur a fost radical transformată de arhitectul peisagist Karl Meyer în manieră romantico - simbolică.
• Castelul a fost din nou remodelat, în 1860, căpătând aspectul unui edificiu de loisir cu caracter balnear surprins în seria fotografiilor realizate de Frantz Duschek - tatăl (1863 - 1868). Acest aspect balnear, sui-generis al castelului - rămas insolit şi rarisim în arhitectura rezidenţială din România extra-carpatică - a fost înlăturat în 1893-1894, o dată cu transformarea ansamblului de la Măgurele, conform testamentului lui Ioan Oteteleşanu, în sediul Institutului de Fete "Ioan Oteteleşanu" al cărui prim director a fost Ioan Slavici.
• După 1948, Institutul "Oteteleşeanu" îşi încetează abuziv existenţa, dar, printr-o fericită întâmplare, în 1949, profesorul Horia Hulubei decide înfiinţarea Institutului de Fizică Atomică (IFA), care, după 1954 - 1955, este instalat în conacul (castelul) de la Măgurele care va suferi din nou modificări importante. Institutul a fost supus la alte modificări în 1960 şi mai ales după cutremurul din 1977.
• În vara anului 2010,  Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM a luat înţeleapta decizie de a începe demersurile restaurării Castelului Oteteleşanu, din oraşul Măgurele, Judeţul Ilfov. Astfel, un edificiu aflat în colaps, din care un sfert prăbuşit, adăpost de gunoaie şi fără perspectiva de a revela în ochii celor care o văd zilnic, virtuale calităţi estetice şi istorice înglobate, a ajuns în primăvara lui 2012 să fie pregătit pentru executarea lucrărilor de consolidare, restaurare, punere în valoare.