Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov

Palatul Barbu Știrbei

Localitatea: Oraș Buftea, Ilfov
Adresa: Str. Știrbei Vodă nr. 36
Ctitor: Barbu Dimitrie Ştirbei
Construit între anii: 1850-1863
Acces: Din DN 1A Bucureşti - Târgovişte în orasul Buftea. Palatul este situat la 20 de kilometri de București;

De văzut:  - Palatul Știrbei
                 - Parcul lui Știrbei 
                 - Capela Sfânta Treime
                 - Turnul de apă

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): IF-II-a-A-15257

Despre:

Palatul Știrbei a fost construit în anul 1850, de către Barbu Dimitrie Știrbei, domnitor al Țării Românești între anii 1849 - 1853 și 1854 -1856, și a fost finalizată de fiul său, Alexandru Barbu Știrbei în anul 1863. Reședința familiei Știrbei a fost ridicată într-o locație de vis, pe malul lacului Buftea, în mijlocul unui parc de 30 de hectare. Construcția palatului este realizată în stil gotic, iar scara interioară de stejar are inscriptionate blazonul familiei și monograma lui Alexandru Știrbei.

- Parcul lui Știrbei  conține arbori seculari unii cu o  vârstă de până la 400 de ani, cuprinde un lac artificial care adăpostește rațe, gâște, lebede albe si negre. Podul de  peste lac este o "moștenire" lăsată de o echipa de filmare engleză, care a turnat cu ani în urmă un film, folosind lacul ca decor.

- Capela Sfânta Treime este  un monument istoric care adăpostește, în cripta sa, osemintele familiei Știrbei, inclusiv cele ale Domnitorului Barbu Știrbei și ale Prințului Barbu Alexandru Ştirbei. Capela este construită în stil neogotic cu altar și gropniță, având scara sculptata în marmură albă de Carrara și vitralii poleite cu aur. Pictura interioară a fost realizată de celebrul pictor român, Gheorghe Tattarescu.

- Turnul de apă - se află în partea de nord-est a parcului. A fost realizat în anii 1920, după proiectele arhitectului Anghel Saligny, pentru înmagazinarea apei necesare domeniului familiei Știrbei.