Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov

Palatul Mogoșoaia

Localitatea: Comuna Mogosoaia
Adresa: Str. Valea Parcului nr. 1
Data inceperii constructiei: 1698
Data finalizarii: 1702

De vazut:
Muzeul de Artă Brâncovenească;
- Biserica „Sfântul Gheorghe
-  Lacul Mogosoaia - este un lac antropic amenajat pe râul Colentina, situat la 15 km în amonte de București, are o suprafață de 66 ha cu o lățime între 50 și 500 m și o adâncime de 0,5 la 4 m. Pe malul stâng al lacului este amenajat un ștrand.
- Parcul Mogosoaia - Coloanele, statuile, arbustii si muzeul de arta feudala brancoveneasca sunt cateva dintre atractiile parcului care inconjoara palatul.
- Padurea Râioasa - Mogosoaia este situata la 6 kilometri de Mogosoaia si reprezinta o rezervatie forestiera si floristica. Denumirea sa provine de la aspectul copacilor care au pe scoarta foarte multi licheni si muschi. Este potrivita pentru plimbari si recreere, cu arbori seculari, salcii, plopi si alte specii.

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): IF-II-a-A-15298

Despre:


Una dintre perlele Ilfovului - Palatul Brancovenilor- se afla la doi pasi de capitala, in comuna Mogosoaia. Aflat pe malul unui lac acoperit de nuferi, in mijlocul unei gradini superbe, palatul este una dintre bijuteriile arhitectonice ale lumii.
Palatul, de o splendoare unica, este ctitoria ultimului print valah, Constantin Brancoveanu. Palatul de la Mogosoaia a fost construit in 1702 in renumitul stil brancovenesc, stil romanesc de inspiratie bizantina, ce imbina motivele venetiene cu cele maure.
Resedinta lui Constantin Basarab Brancoveanu, a avut o istorie zbuciumata, iar declinul sau a inceput in 1714, atunci cand domnitorul roman a fost decapitat si intreaga sa avere confiscata. Atunci au fost risipite multe dintre bogatiile palatului ( mobilier, covoare, argintarie, carti, etc.) , iar mostenirea Brancovenilor a fost transformata in han. Trei ani mai tarziu, in 1717, palatul a revenit in proprietatea urmasilor lui Constantin Brancoveanu, eliberati din exilul impus de turci in Asia Mica.
Palatul de la Mogosoaia, asa cum il stim noi astazi, este rezultatul unui fericit concurs de imprejurari si, mai ales, mostenirii lui de catre Martha Bibescu. Aceasta doamna- cu un simt artistic deosebit- a restaurat cu grija Palatul Brancovenilor, redandu-I frumusetea de odinioara si a salvat de la distrugere o perla a arhitecturii noastre rezidentiale.
Dupa 6 martie 1945, situatia palatului se schimba. Mosia familiei Bibescu a fost expropriata, insa printesa Martha a obtinut de la autoritatile vremii promisiunea ca palatul va fi declarat monument istoric. Desi a urmat o noua  perioada nefasta pentru mostenirea Brancovenilor, care a culminat cu distrugerea bogatiilor sale interioare si risipirea cartilor si a tablourilor, in 1957 lucrurile au reintrat in normalitate prin organizarea la Mogosoaia a unui muzeu de arta brancoveneasca.
In curtea Palatului de la Mogosoaia, se afla Biserica Sf. Gheorghe, lacas de cult si rugaciune ridicat in anul 1688 de domnitorul Constantin Brancoveanu. Aici pot fi admirate picturile vechi, innegrite de timp, impreuna cu tablourile voievodului si ale familiei sale. Grandoarea acestui minunat palat era completata de tablouri ale pictorilor faimosi din acele vremuri, precum si de piese de mobilier unice.
Palatul de la Mogosoaia este si va ramane pentru totdeauna un monument arhitectonic reprezentativ pentru stilul brancovenesc. El este expresia pura a sufletului romanesc, este contributia noastra, a romanilor, la tezaurul universal. In acest sens, sta marturie macheta Palatului Brancoveanu de la Mogosoaia care a fost expusa in Parcul “ Mini- Europa” din Bruxelles si care ne reprezinta cu cinste in fata intregii lumi.