Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov

Palatul Snagov

Palatul Snagov este un fost palat regal situat în județul Ilfov, pe malul Lacului Snagov, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de București.
La Palatul Snagov se poate ajunge:
- din DN 1 (București-Ploiești), în localitatea Ciolpani se face dreapta în dreptul stației de benzină, prin pădure.
Acest palat a fost construit în anii '30 de către Prințul Nicolae, fratele lui Carol al II-lea. În anii ’80, suprafața sa a fost extinsă, aproape dublată de către familia Ceaușescu. Schițele după care a fost construit acest palat au aparținut arhitectei Henriette Delavrancea Gibory, fiica scriitorului Barbu Delavrancea.
La vremea respectivă, Henriette era cea mai importantă arhitectă a României. În prezent, palatul nu mai păstrează din arhitectura proiectată de Henriette Delavrancea decat intrarea, holul și scara care duce la etaj. Cladirea a fost finalizată în 1932 și era formată dintr-un hol imens la parter și câteva camere la etaj. Palatul este construit în stilul brâncovenesc și este mobilat în stil baroc.
În fața clădirii se află o grădină cu fântâni, proiectată de arhitectul austriac Rebhun. Tot aici se află o casă de oaspeți, concepută în stil românesc, construită la începutul secolului al-XX-lea.
Prințul Nicolae a locuit puțin în palat, din cauza unui conflict cu fratele său. În 1937, Nicolae a fost dezmoștenit de fratele său și exilat. Acesta nu a ajuns să mai revadă Palatul Snagov, care este ocupat succesiv de Ion Antonescu, ca reședință de vară, și de Gheorghe-Gheorghiu Dej.
În prezent, palatul de la Snagov este format din cele două cabinete ale cuplului Ceaușescu, o sală de așteptare, o sală de ședințe și una de mese, o sufragerie, bucătărie, trei dormitoare și o mansardă cu două camere pentru copii. La subsol se păstrează intactă sala de cinema, împreună cu aparatele de proiecție originale.